Capafonts

A l’extrem nord-oest del camp de Tarragona s’alça el massís de les Muntanyes de Prades, un territori que destaca sobre les terres de l’entorn. I és al bell mig de la comarca del Baix Camp on es troba Capafonts, a una alçada sobre el nivell del mar de 751 metres. Segons Joan Coromines, el nom del poble ve del latí Caput fontis, lloc on hi ha el “cap de la font”, amb referència al naixement del riu Brugent.

Població: 124 habitants
Superfície: 13,5 km2
Densitat: 8,74 hab./km2
Altitud: 751 metres
Gentilici: capafontí/ina

El poble se situa al turó que ocupa la part central de la vall. L’emplaçament en un terreny costerut condiciona la disposició dels carrers, i explica el desnivell que hi ha entre les cases de la part baixa i les del cim. L’entramat dels carrers del poble és realment complex, com correspon a una població que s’ha anat formant aprofitant les irregularitats del terreny i salvant els entrebancs de la topografia. El terme municipal de Capafonts, té una gran quantitat d’elements d’interès que mereixen una atenció especial, bé sigui per les seves característiques, per la seva història o per la significació dins la vida i les tradicions rurals del poble. Cal remarcar que fora del nucli urbà existeixen un seguit d’elements d’un gran valor històric com son molins, marges, eres, places carboneres, etc, clar reflex de la vida i el treball rural a les Muntanyes de Prades.

Administració i turisme

Ajuntament de Capafonts
Carrer de las Fonts 7
43364 Capafonts
Tel. 977 868 049
Fax 977 868 057
ajuntament@capafonts.com

Oficina d’ Informació i Turisme de Capafonts
Avda. Riu Brugent s/n
43364 Capafonts
Tel. 977 868 204
info@capafonts.com /
turisme@capafonts.com

Salut

Ambulàncies
Tel. 112

C.A.P CORDNUDELLA (Urgències)
Tel. 977 821 062

Bombers
Parc Bombers de Prades
Tel. 112

Equipaments i transport

Biblioteca Municipal
C/ de les Fonts 11 BIS
43364 Capafonts
Tel. 977 868 049

Piscina Municipal de Capafonts
Carrer de Ferratgetes, s/n
43364 Capafonts
Tel. 977 868 049

Pista poliesportiva
Crta.Prades s/n
43364 Capafonts
Tel. 977 868 049

Zona recreativa i d´acampada de La riera
Capafonts
Tel. 977 868 049

Serveis d’autobus
Dos dies a la setmana amb l’empresa PLANA
Dilluns i divendres previa trucada telefònica
Mob. 639 863 116
Tel. 977 547 290

Comerços

Carns i Queviures Albert Balaña

C/St. Abdon nº 6
43363 Capafonts
Tel. 977 868 058

Local social «EL Grèvol»
Bar y comidas caseras
C/ de les fonts nº 11
43364 Capafonts
Tel. 977 868 045

Altres

Arquebisbat
 Església Parroquial de Santa Maria
Plaça de l´Església, 1
43364 Capafonts

La Serra de Prades

Consta d’un conjunt muntanyós de 260 Km que s’exten per cinc comarques: Baix camp, Alt Camp, Conca de Barberà, Les Garrigues i el Priorat. En aquestes zones neixen diversos rius com ara el Brugent, el Francolí, el Siurana i el Glorieta els quals s’abasten d’aigua de la pluja i es dirigeixen cap al Camp de Tarragona i el Mediterrani.

Per als escaladors és el més gran paradís de pedra reconegut mundialment amb més extensió de roca de tota Catalunya, i al voltant d’unes 6000 vies existents. Per als amants del cotxe les carreteres que travessen el bell mig de les muntanyes permeten observar uns paisatges inoblidables, visitar encantadors pobles en els que degustar la gastronomia típica de la zona.

El Brogit de la Vall

El Brogit de la Vall és un itinerari circular d’uns 70 Km dividit en quatre etapes, el seu recorregut passa per tres de les comarques que componen les Muntanyes de Prades. El transcurs de la ruta ens permetrà descobrir la tranquil•litat i la bellesa del paisatge així com visitar els seu encantadors pobles. Per als qui facin la ruta en 4 dies els llocs més indicats per marcar cada etapa són: Capafonts, els Cogollons, La Riba i Mont-ral.

Els Avencs de la Febró

Els gorgs de la Febró van ser creats per un afluent del riu Siurana, el llit del qual és de roca calcària a causa de l’erosió dels salts d’aigua que formen uns tolls de gran profunditat dels quals a l’estiu és converteix en un lloc encantador per prendre un bany, fresc i tonificant. Els avencs de la Febró són unes escletxes de gran longitud i profunditat en mig de roques, en les quals ens podem endinsar fins arribar a les coves inferiors. Tant els avencs com els gorgs són un dels punts d’interès més coneguts del poble de la Febró.

L’escalada Arbolí

Arbolí és un poble amb una gran tradició en el món de l’escalada esportiva, tant per les seves vies de qualitat com per les vistes a paisatges de gran bellesa. El seus recorreguts boulder coneguts pels millors escaladors del món al igual que les parets anomenades Falcó, Can Mansa, el Dard o el Cremat són les més destacades per escalar. Arbolí és un dels llocs on la climatologia i les diverses orientacions de les parets permeten practicar l’escalada tot l’any.

La Vila vermella de Prades

Prades està al cim de les Muntanyes de Prades, de les que n’es la capital, la Vila Vermella de Prades es troba a 940 mts. d’altitud en una zona de gran densitat de boscos, vegetació , fauna inimaginable i preuades aigües. És caracteritza per un clima frescal a l’estiu, forma part de la comarca del Baix Camp a la província de Tarragona. Prades produeix aliments de gran qualitat, com la mel que es deu a l’excepcional varietat floral de l’entorn, les patates comercialitzades arreu del món, les avellanes, gustosíssimes, les castanyes i els bolets, dels quals n’hi ha una sorprenent varietat.