MUSEU COMARCAL
DEL VIDRE

El museu del vidre recull importants peces i estris de fabricació d’aquella important indústria. Actualment el museu explica la història del vidre i exposa els articles elaborats a Vimbodí a principis del segle XX. El museu disposa d’un forn per a la fabricació artesanal de peces de vidre bufat.

MUSEU DE LA VIDA RURAL

Museu instal·lat a l’antiga casa Pairal de la família Curulla documentada en el segle XVII. El museu consta de 4 grans seccions: la pagesia, la llar, els oficis tradicionals u l’Espluga i la Conca de Barberà (fauna, vegetació, història …).
Durada aproximada de la visita: 1 h.

COVA DE LA FONT MAJOR

Visita al Real Monestir Cistercenc, declarat patrimoni de la Humanitat per la Unesco el 1992.
Durada aproximada: 1 h.

VISITA AL MONESTIR DE POBLET

Visita al Reial Monestir Cistercenc, declarat patrimoni de la Humanitat per la Unesco el 1992.
Durada aproximada: 1 h.

VISITA A LA CARTOIXA D’ESCALADEI

Passegeu per Escaladei i coneixereu que de Provença vingueren al segle XII els monjos de l’Ordre de la Cartoixa a construir un monestir i fundaren així la primera cartoixa de la Península Ibèrica. Escolliren un paratge singular, protegit per la Serra Major de Montsant, on un pastor hi havia somiat àngels pujant al cel per una escala repenjada a la soca d’un pi, d’aquí el nom Escaladei o “escala de Déu”.

La cartoixa va subsistir fins el 1835, travessant èpoques de gran esplendor. Durant set segles els monjos feren poblar els camps, construir molins, difongueren el conreu de les vinyes. El Prior, d’aquí el nom de la comarca, podia exercir justícia i era el batlle general del pobles de la zona centre de l’actual comarca, que coincideixen aproximadament amb els de la Denominació d’origen vinícola Priorat.

Amb la Desamortització de Mendizábal (1835) els monjos fugiren sobtadament, privats per decret de les seves terres i abandonaren cel·les i claustres, l’església i l’hostatgeria. En només dos anys la majestuosa cartoixa restà convertida en un munt de ruïnes pel saqueig d’uns pagesos cansats de haver estat sotmesos a vassallatge, de pagar delmes i de submissió.
Avui dia es poden visitar les seves ruïnes fent un recorregut comentat per l’exterior dels 3 claustres, l’església i refectori, així com d’una cel·la reconstruïda amb tot detall.

La Cartoixa d’Escala Dei és, doncs, una visita obligada per a tots aquells qui vulguin fer un viatge als orígens de la comarca del Priorat.

VISITA AL MUSEU DE LA MEL ALCOVER

La Casa de la Mel, us ofereix veure una de les col·leccions més importants, en la que podrà introduir-se  en el curiós món de les abelles, veure els utensilis per a la recol·lecció i aprendre el procés d’extracció de la mel. Tota una experiència inoblidable!

VISITA CULTURAL AL POBLE DESHABITAT DE LA MUSSARA

La Mussara es troba situada a la part nord de la Comarca del Baix Camp, fent frontera amb el camp i la muntanya, el nucli de població esta situat a uns 990 mts sobre el nivell del mar oferint un mirador espectacular sobre tot el camp de Tarragona, i la cota màxima de la serra que porta el seu nom es el Puigpelat de 1071 mts sobre el nivell del mar. Cal afegir que el terme municipal d’aquest petit poble del Baix Camp va deixar de existir l’any 1961 annexionan-se al poble veí de Vilaplana.

VISITA AL CENTRE D’INTERPRETACIÓ DE LES MUNTANYES DE PRADES

El Centre d’Interpretació de les Muntanyes de Prades us permetrà descobrir la immensitat i els detalls encisadors d’aquesta terra. Podreu passejar per aquest centre d’interpretació on, mitjançant audiovisulas i diferents mòduls que us expliquen aquest territori posant a prova els vostres sentits (vista, olfacte, tacte, oïda…), anireu descobrint i coneixent els secrets dels pobles i els paisatges de les muntanyes de Prades i us anireu preparant per gaudir d’un món de sensacions; unes sensacions que es multiplicaran i esclataran quan, després d’aquesta visita, sortiu a gaudir, directament, d’aquest territori que són les muntanyes de Prades.